V kopalnici se dan začne

Kopalnice so del stanovanj, ki je skozi čas doživel korenito preobrazbo. Hladnost in enoličnost, ki sta v preteklosti prevladovali v kopalnicah, so nadomestile najrazličnejše barve, novi materiali in neobičajne oblike. Da bi vaša kopalnica postala prostor, kjer boste z veseljem preživljali svoj čas, vam bo v pomoč nekaj drobnih nasvetov.

Pred začetkom gradbenih del razmislite o prostoru, ki je na voljo, ter potrebah in navadah družinskih članov. Velikočlanske družine, ki imajo na voljo zadosten prostor, si lahko omislijo dve ločeni kopalnici. Kadar to prostorsko ni možno, razmislite o dveh umivalnikih, da se izognete jutranji gneči. V manjših kopalnicah je najoptimalnejša postavitev tuš kabine namesto kopalne kadi. Pri načrtovanju razporeditve opreme upoštevajte, da boste imeli neoviran dostop do posameznih elementov.

Večina kopalnic je še vedno obložena s keramičnimi ploščicami. Danes je njihova izbira zelo pestra, zato bodite pred nakupom pozorni, čemu so ploščice namenjene. Prav tako preverite, v kateri kakovostni razred sodijo, saj so cenovne razlike med razredi velike. Posebno pozornost namenite tudi talnim ploščicam, za katere priporočamo, da izberete dvakrat žgane, saj se bodo v nasprotnem primeru krušile vsakič, ko bo nanje padel trd predmet.

Pri izbiri sanitarne keramike, kot so umivalnik, straniščna školjka in bide, bodite pozorni tako na slog in obliko, kot tudi na funkcionalnost. Izbira sloga je odvisna od okusa posameznika, bistveno pa je, da se ujemajo z izbiro drugih kopalniških elementov. Pri straniščnih školjkah in bideju se vedno bolj uporabljajo elementi, ki so pritrjeni na steno. Prednost tega načina postavitve je lažje čiščenje tal in samih sanitarnih elementov.

Klasične ovalne bele kadi so v zadnjem času zamenjale različice okroglih in kotnih oblik, ki se ujemajo s celostno podobo kopalnice. Za manjše kopalnice so primernejše tuš kabine. Svoj prostor za prhanje si lahko uredite na tri načine. Lahko kupite kompletno montažno tuš kabino s kadjo, namesto kabine lahko uporabite tudi posebne zaslone proti škropljenju. Tretjo možnost predstavlja postavitev tuša v zidno nišo, pri čemer kadi ne potrebujete.

Med osnovno opremo kopalnice sodijo tudi sanitarne armature. Pri nakupu je pomembno, da ne gledate samo na njen estetski videz, ampak pomislite tudi na to, koliko dela boste imeli s čiščenjem vodnega kamna. Prav tako je pomembna šumnost armature, garancijska doba in ali bodo rezervni deli na voljo v času celotne življenjske dobe izdelka.

Nepogrešljiv element v kopalnici so tudi omarice in ostale odlagalne površine. Kopalniško pohištvo mora biti čim bolj funkcionalno razporejeno. Ne sme ovirati gibanja po osrednjem delu kopalnice, ne pozabite pa tudi na enostavnost vzdrževanja in čiščenja. Priporočamo izbiro pohištva, pritrjenega na steno in dvignjenega od tal, saj boste tako lažje čistili tla, vlagi pa onemogočili poškodovanje pohištva.

Danes na trgu obstaja veliko vrst keramike in kopalniške opreme, zato odločitev ni lahka. Prav tako številni so tudi proizvajalci oziroma ponudniki. A le malo je takih, ki ponujajo celovito ponudbo. TOPDOM skupina vsekakor sodi mednje. Široka prodajna mreža po celotni Sloveniji, sodelovanje z izvajalci, redna zaloga keramike in kopalniške opreme, spremljanje razvojnih trendov, ugodne cene ter prijazno in strokovno usposobljeno osebje vas bodo prepričali v nakup keramike in kopalniške opreme na prodajnih mestih TOPDOM skupine.