Kritina GORIŠKE

Opečna kritina – Korec

Spada med ekološke izdelke, se pri nas široko uporablja, objekt trajno ščiti in mu daje svojevrstno podobo. Glina kot naraven gradbeni material ustvarja zdrave in udobne bivalne pogoje. Zmožnost absorbiranja in oddajanja odvečne vlage omogoča sušenje kritine in strešne konstrukcije, dobra zasnova in izvedba omogočata stanovalcem idealne bivalne pogoje v vseh letnih časih.

Je kakovostna in vsestransko preizkušena opečna kritina, značilna za kulturno krajino, razpeto med gorami in morjem. Z njo prekrivajo stanovanjske, poslovne in javne zgradbe, nepogrešljiva je pri restavriranju zgradb kulturno-zgodovinske in arhitekturne dediščine. Strehe uspešno kljubujejo poletni vročini in zimskim vetrovnim razmeram. Z novo proizvodno linijo dosega korec vrhunsko kvaliteto, kar ga uvršča med najboljše opečne kritine.

Korec gladek

Strehe iz gladkega korca imajo mehko valovito površino z zabrisanimi robovi. Uporabimo lahko gladek korec v naravni opečnati barvi ali ga za večjo barvitost strehe kombiniramo z drugimi barvnimi korci.

Korec s črtami

Je poleg gladkega najbolj razširjen tip korca. Črte nekoliko razdelijo ovalne površine, poudarijo vzdolžne linije, ter izoblikujejo značilen relief strehe.

Korec z nosom

Nadgrajuje tehnologijo pokrivanja z vidika utrjevanja korcev na oletvanih prezračevanih strehah. Vgrajujemo ga kot spodnji korec – zataknemo ga za vzdolžno letev in po potrebi pribijemo. Skladen je z ostalimi vrstami korcev, katere kot zgornje pritrjujemo s kljukami ali vijaki.

Barvani (engobirani) korci

Imajo enake lastnosti kot navadni rdeči korci, le da je zgornja površina pobarvana z engobno barvo, ki se jo pred žganjem razprši na površino posušenega korca. Barva je sestavljena iz kovinskega pigmenta in talila, ki se med samim žganjem s postopkom sintranja zatali z opečno črepinjo, kar zagotavlja barvi dober oprijem in obstojnost. Tako ustvarimo na zgornji površini manj sijočo glazuro, kar daje korcem naraven izgled.

Strešniki

Strešniki so kakovostna in univerzalna kritina s podobnimi lastnostmi kot korec, le da imajo trapezno obliko. Ta daje streham svojevrstno podobo, ki ni več valovita kot pri korcih, temveč ima izrazitejšo “progasto” površino, kot da bi strešnike ločevale navpične črte. Kombiniranje strešnikov in korcev ne vpliva na podobo strehe, dobro pa vpliva na stabilnost in pohodnost strehe.

Dodatni opečni elementi

Omogočajo kakovostno izvedbo zaključnih krovskih del. Krepijo estetski videz strehe in utrjujejo njeno funkcionalnost.