Barvanje lesenih vrat

Svoje stanovanje ste odeli v nove barve: barvni odtenek na steni, ki se tako lepo sklada z vašim značajem, je poživil ritem vašega doma. Drobni dodatki, premišljeno razporejeni po prostoru, so dopolnili zgodbo, in zdi se, kot da je tudi pohištvo zadihalo z novo, svežo sapo. Razen… Okna in vrata še naprej ostajajo v nedoločljivem odtenku, ki se z novo podobo prostora nikakor ne ujame. Pa jih menda ja ne bo potrebno zamenjati – saj so razen nekaj drobnih prask in vdolbinic, ki so ostale še od selitve, v dobrem stanju...

 

Na srečo to ni potrebno, saj lahko lesenim oknom in vratom s pravimi pripomočki in z nekaj spretnosti poživimo in jim povrnemo izgubljeni sijaj. Spodaj vam prikazujemo, kako osvežiti lesena vrata, po podobnem postopku pa se lahko lotimo tudi lesenih oken.

 

 

Pred začetkom del vrata snamemo s tečajev in jih postavimo preko dveh delovnih stojal, da ležijo vodoravno. Z njih odstranimo vso okovje (kljuko, ključavnico, zapahe, tečaje, kukalo).

 

barvanje_lesenih_vrat_1 Površino vrat obrusimo s finim brusnim papirjem. Z brusilnikom bo delo lažje in hitrejše. Če je na površini vrat veliko detajlov, kot so vogali in utori, jih pobrusimo ročno. Starega nanosa ni potrebno pobrusiti do gladkega, saj se bo nov sloj na nekoliko hrapavo podlago bolje prijel. Pobrušeno površino s sesalnikom in vlažno krpo temeljito očistimo prahu.
   
barvanje_lesenih_vrat_2 Morebitne razpoke, vdolbine in praske izravnamo z kitom za les, ki ga nanesemo z lopatico. Ko je kit suh, površino, kjer smo popravljali nepravilnosti, pobrusimo s finim brusnim papirjem. Delce prahu ponovno odstranimo s pomočjo sesalnika in vlažne krpe.
   
barvanje_lesenih_vrat_3

Z zaščitnim lepilnim trakom zaščitimo vso površino, ki je ne bomo prebarvali (npr. steklene površine).

 

Vrata po celotni površini premažemo s temeljnim premazom, ki ga nanašamo s čopičem ali valjčkom.

 

Ko se premaz posuši, površino še enkrat pobrusimo s finim brusnim papirjem in temeljito očistimo prah.

 

Nasvet:
Najlepši videz dosežemo z brizganjem z lakirno pištolo. Kadar to ni mogoče, je priporočljiva uporaba kratkodlakega valjčka ali kakovostnega širokega čopiča.

 

barvanje_lesenih_vrat_4 Celotno površino premažemo s pokrivnim premazom v želeni barvi. Začnemo barvati na poglobljenih površinah, nadaljujemo pa na dvignjenih, večjih površinah. Pri barvanju pazimo, da barva z višje ležečih površin ne zateka v nižje ležeče in se tam nabira. Ko se prvi sloj barve posuši, po enakem postopku nanesemo še drugega.

 

 

Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.

 

Material in orodje

  • Izvijač (za odstranitev okovja)
  • Fini brusni papir (granulacije 180 ali več)
  • Brusilnik
  • Kit za les
  • Lopatica
  • Zaščitni lepilni trak
  • Temeljni premaz
  • Pokrivni premaz
  • Valjček in/ali čopič