Ravna streha za vse življenje

Topli spomladanski dnevi pomenijo, da vedno več časa preživimo na prostem. Tisti, ki živijo izven urbanih naselij, so lahko že v nekaj minutah v objemu zelenja, tisti, ki so svoj dom našli v večjih mestnih naseljih, pa se morajo za svoj košček narave nekoliko bolj potruditi.

Z nekaj načrtovanja je mogoče nerabljeno strešno površino preurediti v malo zeleno pribežališče ali zelenjavni vrt. Že nekaj prijetno senčnih in ozelenjenih kvadratnih metrov zunanjih površin lahko kakovost življenja v stanovanju ali hiši izjemno dvignejo. Zakaj torej ne bi poskusili?

Tehnologija in gradbene tehnike so močno napredovale in se razvile, zato ob premišljenem izboru in strokovnem pristopu izvedba kakovostne in trajne ravne strehe z nič slabšimi izolativnimi lastnostmi, kot jih imajo poševne strehe, ni več zgolj pobožna želja, temveč vsakemu investitorju dosegljiva realnost.

Pri sodobnejših izvedbah ravne strehe (govorimo o trajni strehi, ki je postavljena po sistemu obrnjene ravne strehe) se možnosti za degradacijo strehe zaradi hoje in naravnih pojavov zmanjšajo na minimum. Seveda je treba biti tudi tu pozoren na pravilno zasnovo, natančno izvedbo, torej na izkušene mojstre in izbiro kvalitetnih materialov. Trdna toplotna izolacija iz ekstrudiranega polistirena, ki omogoča pohodnost ravne strehe, praktično ne vpija vlage, hidroizolacijska plast pa je zato lahko nameščena pod toplotno izolacijo, kar jo ščiti pred uničujočimi sončnimi žarki in ji daje trajnost. Pri izbiri materiala vedno zahtevajte ETA (Evropska tehnična ocena), ki predstavlja zagotovilo o ustreznost in kakovost uporabljenega materiala.

Si na strehi vašega doma torej želite bujen zelenjavni vrt ali zgolj nekaj travnatih zaplat, ki jih prepletajo potke iz drobnega prodca in rožne grmičke za okras? Ravne strehe vam ponujajo obilico možnosti za uresničitev vaših zamisli.

Nasvet je pripravljen v sodelovanju s podjetjem: