OSB plošče: vzdržljive in uporabne?

OSB Plošče Topdom

Do zdaj ste slišali že vse o OSB ploščah, ampak kaj je resnica?

Na internetu je veliko napačnih informacij, zato smo objavili članek, kjer vam razkrivamo (pravilne) odgovore na vsa vaša vprašanja.

Kaj je OSB plošča?

Najprej, OSB plošče že dolgo niso, kar so bile včasih. Danes so OSB plošče narejene na drugačen način in so okolju prijazne, saj vsebujejo veliko manj škodljivih snovi, kot so jih včasih.

V preteklosti so zaradi visoke vsebnosti formaldehida veljale za okolju in zdravju škodljive. Danes pa pri predelavi in proizvodnji ne uporabljajo več lepil na osnovi formaldehida in je zato njegova prisotnost minimalna. Kratica OSB pa izvira iz angleške besede Oriented Strand Board.

Po domače rečeno:

OSB plošče so izdelane iz koščkov lesa, zlepljenih skupaj z lepilom, in obdelane z voskom pod visokim tlakom. V zunanjih slojih so koščki lesa usmerjeni vzporedno z dolžino in širino plošče, v srednjem pa pravokotno ali naključno.

Če želite izkoristiti prednosti lesa, najti ugodno, enostavno in kakovostno rešitev, potem so OSB plošče prava izbira.

Čeprav veljajo v osnovi za gradbeni material, pa ponujajo veliko več kot le uporabo v gradbeništvu. To boste odkrili v nadaljevanju.

Zakaj izbrati OSB plošče?

Poglejmo, katere so glavne prednosti, ki vam jih ponujajo OSB plošče:

 • Njihova obdelava je izredno lahka, saj jih obdelujemo tako kot ostale lesne elemente, z uporabo običajnih ročnih električnih orodij.
 • Imajo relativno majhno težo in so ob tej predpostavki izredno močne in trdne plošče.
 • Pri gradnji imajo dvojno funkcijo: statično oporo in parno oviro, vendar previdno pri izbiri prave kakovosti (v nadaljevanju bomo plošče razdelili po njihovih sposobnostih).
 • Nudijo dober oprijem pri uporabi lepil, vendar mora biti lepilo ustrezno in plošča pred tem premazana s primernim prednamazom (npr. prednamaz UZIN PE 370 in lepilo FLIESURIT FLEX).
 • Izdelane so iz obnovljivih virov, so ekološko ustrezen in naraven proizvod.
 • Zaradi vsebnosti veziv so vlagoodporne.
 • Optimizirane so za zunanjo in notranjo uporabo.
 • Odlična upogibna trdnost.
 • Na voljo so v različnih debelinah.
 • Kljub temu, da spadajo pod iverne plošče, so njihove lastnosti boljše od klasičnih ivernih plošč. Konstrukcijski lesni kompoziti, kot so tudi OSB plošče iz ponudbe skupine Topdom, se vse bolj lahko kosajo z jeklom in betonom. Običajno imajo celo boljše lastnosti od popolnoma naravnega lesa zaradi usmerjanja delcev, povečane gostote in dodanega lepila.
 • Profil na pero-utor, kar omogoča enostavno in trdno spajanje plošč med sabo. Na ta način se dobi tudi ravna in natančna površina. Lahko bi rekli, da je njihove spajanje oziroma polaganje podobno enostavno, kot polaganje “na klik”.

OSB Plošče Cena

Preden pogledamo, zakaj vse so uporabne OSB plošče, naj dodamo še nekaj splošne razgledanosti.

OSB plošče spadajo pod iverne plošče, poleg ivernih plošč pa lesne kompozite delimo še na vlaknene plošče in vezan les.

Kje pa je razlika, ki loči ves ta les?

Vlaknene plošče so izdelane iz lesnih vlaken z dodatkom smole. Vezan les ali vezane plošče in slojnat les, pa so izdelane iz več slojev med seboj lepljenih furnirjev. Sedaj pa se posvetimo OSB ploščam in njihovi uporabi.

Uporaba OSB plošč

OSB plošče ponujajo nešteto možnosti uporabe. Zaradi svojih prednosti so vsestransko uporabne tako v gradbeništvu kot tudi kasneje, ko si želite izdelati pod, predelno steno ali pa pohištvo.

OSB plošče v gradbeništvu

Vrste OSB plošč, ki jih razvršča standard EN 300, so razvrščene v štiri razrede:

 • OSB/1: Plošče za splošno uporabo in za notranjo uporabo v suhih pogojih.
 • OSB/2: Nosilne plošče za uporabo v suhih pogojih.
 • OSB/3: Konstrukcijske nosilne plošče za uporabo v vlažnih pogojih.
 • OSB/4: Konstrukcijske visoko oziroma težko nosilne plošče za uporabo v vlažnih pogojih.

Iz teh štirih razredov sta zgolj dva primerna za uporabo v gradbeništvu in sicer OSB 3 in OSB 4. V gradbeništvu se OSB plošče uporabljajo na strehah, stenah, podih in stropih kot nosilne ali podporne plošče. Ker so izdelane in oblikovane po načinu, ki ustreza strogim energetskim zahtevam, so uporabne pri objektih s standardnimi ali visokimi zahtevami za varčevanje z energijo.

 • Pri izdelavi predelnih sten se OSB plošče izkažejo za odlično rešitev, saj so enostavne za vgradnjo, ni umazanije in prahu tako kot pri klasični izdelavi predelnih sten z zidaki, kjer potrebujemo praškasta lepila. Konstrukcijo za predelno steno iz OSB plošč lahko enostavno postavimo iz lesenih letev. OSB plošče enostavno privijačimo z vijaki za les na eno in na drugo stran konstrukcije. Za dobro zvočno in toplotno izolativnost pa priporočamo, da med plošče namestite toplotno/zvočno izolacijo (npr. volno KNAUF INSULATION AKUSTIK BOARD ali STIROPOR).
 • Na strehah se OSB plošče uporabljajo kot podlaga podporne konstrukcije in podkonstrukcije ali pa za zapiranje škarnikov z notranje strani podstrešja. Svetujemo, da takšno izdelavo prepustite za to usposobljenim mojstrom strešnih kritin.
 • Pri stropih so primerne kot obloga stropov, narejenih iz lesenih tramov.
 • Danes izvajalci in investitorji zahtevajo hitro gradnjo, tukaj pa veliko vlogo igrajo tudi OSB plošče. Primerne so za izdelavo suhih estrihov, saj so tlaki po sistemu suhe gradnje narejeni v zelo kratkem času, za izdelavo pa ni potrebna voda, kar pomeni, da ni potreben dodaten čas za sušenje. Uporabljajo se v kombinaciji s suhim nasutjem. S suhim nasutjem izravnamo neravno podlago, nanjo namestimo lesno ploščo in nato nosilne OSB plošče. Na te plošče lahko položimo praktično vse talne obloge, ob uporabi ustreznih lepil in prednamazov.
 • Z OSB ploščami enostavno zapremo pripravljene konstrukcije in jih s tem tudi statično podpremo. Brez težav jih lahko uporabimo namesto tako imenovanega Knaufa oziroma mavčnokartonskih plošč.
 • Uporabljajo se tudi pri postavitvi sejemskih prostorov.
 • Ne nazadnje pa se OSB plošče uporabljajo tudi za opaževanje betonskih konstrukcij pri klasični gradnji, vendar v redkih primerih, ker so za ta namen bolj primerne opažne plošče.

Če povzamemo:

Danes je gradnja lesenih hiš spet postala aktualna in OSB plošče so eden glavnih elementov pri njihovi izdelavi. Uporabne so praktično pri celotni izdelavi skeletne hiše.

Debeline in dimenzije OSB plošč

OSB plošče lahko kupite v različnih debelinah:

 • 12 mm,
 • 15 mm,
 • 18 mm,
 • 22 mm
 • in 25 mm.

Dimenzije plošč pa so 2500 x 1250 mm ali 2500 x 625 mm. Debelino izberite glede na uporabo. Kjer potrebujete večjo nosilnost, izberite debelejše plošče, kjer nosilnosti ne potrebujete, pa izberite tanjše plošče.

OSB Plošče Dimenzije, Debeline in Teža

OSB Plošče za Tla in Steno

OSB plošče za vsak dom

V vaši hiši ali stanovanju lahko uporabite OSB plošče pri obnovi ali pa popestritvi vsakdanjega izgleda. Omejitev skoraj ni:

 • Ker so OSB plošče tudi pohodne, ste lahko drzni in jih uporabite kot talno oblogo (npr. namesto parketa, laminata in podobnih talnih oblog), vendar je nujno potrebna dodatna zaščita. Če želite ohraniti naravni izgled plošč, potem je primerna zaščita lakiranje, voskanje ali oljenje. Lahko pa jih prebarvate tudi s primernimi barvami. Če pustite domišljiji prosto pot, jih lahko kombinirate tudi z drugimi talnimi oblogami.
 • Tudi stene obložene z OSB ploščami imajo svoj čar, enostavno vam lahko prekrijejo steno, ki vam ni všeč, ali pa če želite najti hitro rešitev za obnovo stare stene. Tako bo vaš prenovljen prostor hitro in enostavno dobil popolnoma nov izgled. Poleg svojega posebnega izgleda so izredno močne, zato jih je mogoče obremeniti z različnimi elementi, kot so na primer kuhinjski elementi, dnevni regali in podobno (vendar bodite pozorni na izbiro prave debeline). Ravno tako jih lahko okrasimo s tapetami ali različnimi barvami.
 • Najbolj kreativen način uporabe OSB plošč, poleg talnih in stenskih oblog, je izdelava pohištva. Regali, mize, omare, ogrodja stolov, zaboji in še mnogo drugih možnosti, kjer se lahko izkaže vaša domišljija.

OSB Plošča

OSB 3 Plošče

Za konec

OSB plošče imajo podobno kot masivni les zelo dobre mehanske lastnosti, so bolj zdravju in okolju prijazne kot so bile včasih ter so vsestransko uporabne.

So vlagoodporne, kar je njihova velika prednost v kategoriji lesnih materialov, saj jih lahko uporabimo tudi v prostorih z večjo vlago.

Nič vam ne preprečuje, da jih uporabite kot talno oblogo, saj so trdne in brez težav pohodne.

Uporabljamo jih vse od gradbeništva pa do dekoracije doma, kjer se lahko po želji igrate z vašo domišljijo.

So eden glavnih elementov pri izgradnji tako imenovanih skeletnih hiš. Zaradi svojih lastnosti ustrezajo strogim energetskim zahtevam, zato jih lahko uporabljate pri nizkoenergetski gradnji.

Udobje lesa z leti ni izginilo, ampak ga imamo v svojih domovih radi, saj nam daje občutek povezanosti z naravo.

Več o načinih polaganja OSB plošč in drugih tehničnih lastnostih si oglejte tukaj.

Če vas zanima ponudba OSB plošč, vam predlagamo, da izberete najbližje prodajno mesto Topdom ali pa pošljete povpraševanje preko spletne strani.

Več člankov najdete na naši spletni strani s klikom na NASVETE IN IDEJE. Če imate dodatna vprašanja, nam pišite in z veseljem vam pomagamo.