Načini polaganja granitogres keramike debelejših formatov

Polaganja plošč se lahko lotimo na več različnih načinov. Kateri način je primeren za našo situacijo, je odvisno od namena, ki ga želimo s ploščami doseči.

Granitogres plošče debelejših formatov (od 1,8 centimetra naprej) nam omogočajo polaganje brez lepljenja in fugiranja. Z njimi se izognemo zamudni izravnavi terena ter pripravi podlage, ki velikokrat zahteva velike posege v že obstoječo in urejeno zunanjost.

Dodatna prednost teh plošč je, da nudijo enostavno rešitev za napeljavo instalacij na vrtu ter izdelavo zunanjih dvignjenih podov.

V nadaljevanju so podrobneje predstavljeni posamezni načini polaganja.

Polaganje na travo omogoča enostavno rešitev za več pohodne površine

Plošče je mogoče enostavno neposredno položiti na travo, kjer med posameznimi ploščami pustimo 4-5 centimetrov širok razmak. Ta omogoča rast trave, zaradi česar je videz našega vrta veliko bolj zelen. Tak način polaganja je najenostavnejši, rezultati so hitro vidni, je pa ob tem potrebno upoštevati, da je stabilnost plošč odvisna od premikov podlage.

Stabilnost lahko povečamo tako, da pod ploščami pred polaganjem naredimo podlago iz peska.

Na mestu, kjer načrtujemo ploščo, odstranimo travo in površino izkopljemo do vsaj 5 centimetrov globoko (velja za kraje s toplim in suhim podnebjem; v primeru krajev s hladnim ali vlažnim podnebjem izkopljemo globlje). Površino poteptamo, zapolnimo s peskom v granulaciji od 4 do 8 mm (pred zapolnitvijo je priporočljivo na podlago položiti geotekstil), na pesek pa položimo granitogres plošče.

S polaganjem na pesek je priprava podlage popolnoma enostavna, brez večjih posegov v prostor

Pred nasutjem peska je potrebno narediti izkop površine, kjer načrtujemo plošče, z globino vsaj 10 cm. Če se nahajamo v vlažnejšem ali hladnem podnebju je potrebno površino izkopati globlje.

Površino na dnu poteptamo in pri tem upoštevamo 2-odstotni naklon, da preprečimo zastajanje vode. Priporočljivo je, da čez utrjeno površino položimo geotekstil, nato namestimo in utrdimo plast peska granulacije 4-8 mm. Čeznjo nasujemo še plast peska granulacije 2-5 mm. Površino uravnamo ter napravimo vsaj 1 % naklon, da zagotovimo primerno odvodnjavanje.

Na tako pripravljeno podlago položimo granitogres plošče z vsaj 2 mm širokimi fugami (pri tem si lahko pomagamo z distančniki za polaganje keramike) ter ponovno preverimo uravnanost površine. Morebitna neskladja v višini lahko izravnamo z gumijastim kladivom. Na koncu zapolnimo fuge s finim kremenovim peskom (granulacija 0-3 mm).

Polaganje na mivko omogoča enostavno prestavljanje plošč

Pri polaganju na mivko ali kremenov pesek najprej izravnamo ter utrdimo pesek, nanj pa enostavno položimo granitogres plošče, ki jih lahko po potrebi poljubno premikamo.

S klasičnim polaganjem prenese keramika visoke obremenitve

Klasično polaganje z lepilom za keramiko na betonsko ploščo se priporoča za povozne ter zelo obremenjene površine. Med granitogres ploščami pustimo vsaj 2-mm široke fuge ter pri polaganju upoštevamo diletacije.

Ko določimo obseg polaganja, naredimo izkop, površino utrdimo, nanjo nasujemo plast peska granulacije 4-8 mm, izdelamo armirano betonsko ploščo ter s primernim lepilom za keramiko na t.i. klasičen način položimo granitogres plošče.

Polaganje plošč na distančnike je enostavna rešitev za napeljavo instalacij ter izravnavo terena

Pred pričetkom polaganja je potrebno natančno izmeriti površino, ki jo želimo pokriti. Podatek je ključen za naročilo pravilnega števila ter vrste distančnikov.

Distančniki se lahko namestijo na katerokoli ravno trdno podlago z naklonom do 5 %, na voljo pa je tudi rešitev za naklon do 10 %. V primeru izvajanja ravnih streh, teras ipd. na armirano betonsko podlago namestimo hidroizolacijo.

Prednosti polaganja z distančniki:

  • Sistem distančnikov omogoča morebitno sanacijo hidroizolacije brez večjih rušitvenih del in s ponovno uporabo finalne talne obloge ter keramike.
  • Izvedba podložnega betona pred namestitvijo hidroizolacije ni potrebna, posledično takšne terase ne predstavljajo dodatne obremenitve s težo. Podstavki se lahko postavijo direktno na različne vrste hidroizolacije vseh svetovnih proizvajalcev.
  • Fugiranje ni potrebno.
  • Padavinska voda se med fugami izteka pod pohodno teraso.
  • Takšno dvignjeno polaganje od tal je idealno za podaljšanje življenjske dobe vrtne ute ali bivanjske prikolice, pomembno je le enakomerno obtežiti podstavke.
  • Z distančniki enostavno reguliramo končno višino tlaka, saj so dobavljivi v različnih višinah, od 28 mm do 965 mm, nosilnost vsakega posameznega podstavka pa je preko 1000 kg. Višina se zaradi milimetrskega nastavljanja določi lahko zelo natančno, poseben snemljiv pripomoček (pokrov z vodno tehtnico) pa omogoča natančno in enostavno izvedbo naklona.
  • Podstavki so odporni proti vodi, UV žarkom in temperaturi.
Ideja za male in velike mojstre

Zaradi suhomontažnega sistema in možnosti večkratne uporabe so distančniki zelo primerni za zunanjo ureditev bivanjskih prikolic.

Lastnosti granitogres keramike debelejših formatov

Za nadaljnje informacije smo vam z veseljem na voljo v salonih keramike Topdom.