Na kaj bodimo pozorni pri parnih ovirah in zaporah

Nemalokrat se zgodi, da po vgradnji in izgradnji objekta pride do nejevolje investitorja, pojava hladnih mostov, plesnivosti in na koncu reklamacije, ki za seboj posledično prinese izgubo energije, financ in časa.

Pri vgradnji parnih ovir in zapor hitro pride do preboja, pretrganja ali drugačnega poškodovanja folij, ki imajo za posledico zgoraj opisan problem. O pravilnem načinu vgradnje in pomena parnih ovir in zapor v stavbah je bilo napisanega in povedanega že ogromno. Zatorej se v tem članku želimo posvetiti predvsem osnovi za kakovost, materialu.

Spomnimo se osnovnih pojmov in podatkov, ki se nahajajo na deklaracijah materialov:

Sd vrednost – ker ima zrak gostoto približno 1,2 kg/m3 (cca 800-krat manj kot voda), je v prehodu skozi zrak določen upor. Sd vrednost pove, kolikšna je debelina oziroma upornost zraka, skozi katerega mora preiti vodna para (Sd=1 m je ekvivalentno uporu 1 m debelega zračnega sloja).

Natezna trdnost – je podatek, ki nam pove, kolikšna sila je potrebna, da se material poruši (pretrga).

Teža – izražena v gramih, nam pove, kolikšna je teža materiala na kvadratni meter.

V skupini Topdom se zavedamo, da je izbira kvalitetnega materiala skrajno pomemben faktor pri vgradnji, dolgotrajnosti in ugodnosti bivanja. Zato vam predstavljamo tri izdelke nemškega proizvajalca Dörken, ki na področju izolacij velja za tehnološko izredno naprednega in kakovostnega s preko 100-letno tradicijo. Tržišču ponujamo izbor visokokakovostnih izdelkov in pripadajočega pribora, ki je primeren za suhomontažno vgradnjo.

Hibridna parna ovira Sd-Flexx

Je idealna ovira za saniranje ostrešij nad že izgrajenimi mansardami s pokrivanjem z zgornje strani. Značilnost ovire je prilagajanje na zračno vlažnost v prostoru. Sd vrednost se prilagaja od 0,2 m do 5 m, kar omogoča zagotovitev optimalne zračne vlažnosti v prostoru.

Sd=0,2 – 5 m

Natezna trdnost: 130/125N/5 cm

Teža: 90 g/m2

Parna ovira Delta-Luxx

Dvoslojna parna in zračna ovira za strme strehe iz PP-flisa in PE-zaključnega sloja je izrazito vsestranska in kakovostna parna ovira, ki zagotavlja dolgotrajno in zdravo bivalno okolje.

Sd=2 m

Natezna trdnost: 140/110N/5 cm

Teža: 150g/m2

Parna zapora Delta-Reflex

Energetsko varčna štirislojna parna in zračna ovira za vse stene in strehe. Z vrednostjo Sd = 150 m, do 99 odstotkov manj elektrosevanja, 50-% toplotna refleksija, 100-%parna in zračna ovira, do 10 odstotkov večje varovanje pred zunanjo temperaturo, požarni razred E, vnetljivost B1. Naštete lastnosti dokazujejo, da je parna zapora Delta-Reflex najboljše za mansardo.

Sd=150 m

Natezna trdnost: 450/400N/5 cm

Teža: 150g/m2

Za miren spanec in čisto vest uporabljajmo dobre materiale!