Kako popraviti okrušen omet in prebarvati fasado?

Vremenske razmere, izpostavljenost svetlobi, umazani delci v zraku in mehanske obremenitve povzročijo, da fasada čez čas izgubi sijaj, ki ga je imela na začetku. Omenjeni dejavniki pa poleg zmanjšanega estetskega učinka vplivajo tudi na učinkovitost zaščite fasade. Ključni namen fasadnih barv je namreč zaščita pred vlago.

Kadar je fasadni barvni nanos poškodovan, razpokan, obledel, umazan ali pokrit z algami ali plesnijo, je njegova sposobnost zaščite notranjih elementov pred vlago bistveno zmanjšana. V takem primeru je potrebno čimprejšnje obnovitveno barvanje fasadnih površin, da bi preprečili vpijanje vode v podlago in posledične poškodbe podlage.

Material in orodje
 • Dleto in kladivo
 • Žična krtača
 • Masa za ometavanje
 • Vedro
 • Vrtalni stroj in nastavek za mešanje
 • Čopič
 • Zidarska žlica
 • Gladilka
 • Temeljni premaz
 • Barvo za fasade
 • Valjček in čopič
 • Zaščitni lepilni trak

1. Pred barvanjem preverimo trdnost podlage. Odstranimo omet, ki se ne drži več trdno podlage. Pri tem si pomagamo z dletom in kladivom. Stari barvni nanos, ki se ne drži podlage, ter prašne delce in umazanijo prav tako odstranimo z žično krtačo.

Pomembno:

Na senčnih mestih fasade se rade razmnožijo alge in plesen. Okužena mesta premažemo s sredstvom za odstranjevanje alg in zidne plesni na fasadnih površinah. Ko je premaz suh, površino speremo s curkom vode ali ostanke alg in plesni mehansko odstranimo. Tako očiščeno fasado lahko prebarvamo. Priporočljivo je, da barvi dodamo sredstvo, ki zavira rast plesni ali alg, ali da uporabimo takšno barvo, ki takšno sredstvo že vsebuje.

2. Po navodilih proizvajalca zmešamo maso za ometavanje. Običajno uporabimo malto podobne sestave, kot je podlaga, lahko pa tudi fasadne izravnalne mase.

3. Mesto, kjer bomo popravili omet, namočimo z vodo.

4. S pomočjo gladilke ometno maso nanesemo na steno in zapolnimo poškodovana področja. Z gladilko maso tanek sloj ometa prerazporedimo tudi preko roba trdnega ometa. Prehod med starim in svežim ometom obdelamo z mokrim čopičem, s katerim tanek sloj novega ometa enakomerno porazdelimo, da je prehod čimbolj gladek.

5. Površino na novo vgrajenega ometa obdelamo tako, da bo čim manj odstopala od videza starega ometa.

6. Ko je omet suh, celotno površino fasade premežemo s temeljnim premazom. S tem izboljšamo oprijem nove barve.

7. Preden začnemo z barvanjem, se prepričamo, da je podlaga res čista, suha in trdna. Zaščitimo vse površine, ki jih ne bomo prebarvali. Barvo dobro premešamo in po navodilih proizvajalca ustrezno redčimo. Barvo nanašamo po sistemu sveže na sveže. Na ta način dosežemo enakomeren sloj barve, brez vidnih prehodov med posameznimi potegi z valjčkom ali čopičem.

Število nanosov:

Običajno dva sloja barve zadostujeta za dobro pokrivnost. V primeru slabše pokrivnih odtenkov bodo potrebni trije ali celo štirje nanosi. Pred nanašanjem novega sloja pustimo, da se predhodni posuši.

 Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.