Ideje za lep vrt, dvorišče in teraso

Plošče Semmelrock Blue Lias | TOPDOM

Pomemben del urejenega doma je z objektom usklajena in privlačna okolica. Vrt, terasa ali dvorišče predstavljajo – ne glede na to ali imamo na voljo razkošje kvadratov ali zgolj manjše površine – prostore odmika od zunanjega sveta, mesta sprostitve ter druženja z družinskimi člani in prijatelji. Spremenite te odprte površine v vaše najljubše točke doma – v pomoč pri zasnovi vam bodo spodnje ideje za lep vrt, dvorišče in teraso z uporabo betonskih izdelkov.

1     Kombinirajte izdelke iz iste linije

Plošče, tlakovci, robniki, stopnice, zidni sistemi: vse v istem slogu. Izkoristite prednosti elementov iste linije – zaradi enake površinske obdelave se takšni izdelki izvrstno ujemajo, olajšajo oblikovanje prostora, obenem pa puščajo dovolj prostora za individualno izražanje sloga.

Linije betonskih izdelkov so dostikrat v različnih barvah, ki se med seboj lepo ujemajo – tako lahko izkoristite prednosti enakih velikosti in obdelave, videz pa popestrite z uporabo druge barve.

Plošča in zidni sistem Semmelrock Travero | TOPDOM

Harmonično podobo vrtu dajejo plošče in zidni sistem iz linije Semmelrock Travero, ki skladno dopolnjujejo videz objekta.

Plošča Semmelrock La linia | TOPDOM

Svetlo granitne plošče Semmelrock La linia so elegantno obrobljene s ploščami v bazaltni barvi.  

Plošča, robnik in stopnice Semmelrock Bradstone Milldale | TOPDOM

Plošče, stopnice in zidni sistem Semmelrock Milldale dajejo temu vrtu pridih zaokrožene celote. 

Tlakovec, robnik in zid Semmelrock Castello antico | TOPDOM

Razgiban teren z večjimi višinskimi razlikami se poveže v skladno celoto z betonskimi izdelki iz iste linije – Semmelrock Castello antico.

2    Preizkusite se v zabavni igri vzorcev

Velike tlakovane površine v enotni barvi in načinu polaganja lahko kaj kmalu delujejo monotono. Rešitev, kako se izogniti dolgočasnosti enovite površine, leži v uporabi vzorcev! Že nekaj tlakovcev ali plošč v drugi barvi bo razbilo enovitost tlakovane površine, jo naredilo bolj razgibano in zanimivejšo. Preprost vzorec lahko dobimo tudi z drugačnim načinom polaganja tlakovca na delu površine.

Prane plošče Semmelrock | TOPDOM

Za zanimivejši učinek enotni tlakovani površini dodajmo elemente v drugi barvi ali dimenziji, kot v primeru prane plošče Semmelrock. 

Drznejši se lahko poigrajo s kompleksnejšimi vzorci različnih barv za resnično unikaten videz vrta, dvorišča ali terase. Popestrite enakomerno površino z dodanimi elementi druge barve, velikosti ali oblike!

Plošče Semmelrock Asti Natura | TOPDOM

Z  uporabo treh barv (na sliki plošče Semmelrock Asti natura v sivi, granitno sivi in bazaltno sivi barvi) lahko za svojo tlakovano površino ustvarite popolnoma edinstven vzorec.  

Tlakovec Semmelrock Bradstone Old Town | TOPDOM

Enotno površino tlakovcev Semmelrock Bradstone old town popestrijo vključki iz sistema Madoc, ki obrobljajo posamezne tlakovce.

Tlakovec Semmelrock Pastella | TOPDOM

Klasično zasnovani okolici se lepo podajo tlakovci Semmelrock Pastella, ki jih dopolnjujejo pravokotni poudarki v antracitni barvi.

Tlakovci Semmelrock La linia | TOPDOM

Svetli in temni odtenki tlakovcev Semmelrock La linia sledijo barvni zasnovi objekta in z razgibanim vzrocem poskrbijo za atraktiven izgled dvorišča.  

3     Uporabite barve

Kdo pravi, da mora biti tlakovanje sivo in neopazno? Betonski izdelki so danes na voljo v pestri paleti barvnih kombinacij, ki se podajo k različnim arhitekturnim slogom. Pri izbiri upoštevajte slog in barvo stavbe ter prevladujočih elementov v okolici.

Plošče Semmelrock Bradstone Old Town Triomix | TOPDOM

Razgibana kombinacija barv plošč Semmelrock Bradstone old town triomix poživi teraso. 

Z uporabo različnih barv lahko preprosto vodite pogled in korak do zanimivih točk v okolici ali poudarite določene dele, ki imajo drugačno namembnost od okoliške površine.

Plošče Semmelrock Bradstone Old Town | TOPDOM

Prostor za sedenje je od preostale tlakovane površine ločen z drugačno barvo tlakovcev Semmelrock Bradstone old town, učinek pa dopolnjuje tudi drugačna oblika tlakovcev.

Plošče Semmelrock Asti Colori | TOPDOM

Barva plošč Semmelrock Asti colori poskrbi za poseben učinek tlakovane površine.

4     Majhni poudarki za velik učinek

Dostikrat za lepši videz okolice ni potreben prav velik poseg. S preudarno uporabo in nekaj ustvarjalne žilice lahko že manjši poudarki preobrazijo prostor iz vsakdanjega v edinstvenega.

Stezica Semmelrock Bradstone tree disk je privlačen detajl, ki vodi korak in pogled po lepotah vrta. 

Tlakovci Semmelrock Bradstone Tree disk | TOPDOM

Cvetličnjak Semmelrock Castello Antico | TOPDOM

Tlakovci Semmelrock Castello antico niso samo za na tla – zloženi v spiralo lahko služijo tudi za visoko gredico, ki zagotovi, da so priljubljene začimbnice zmeraj na dosegu roke.  

Tlakovec Semmelrock Umbriano | TOPDOM

Nekaj vrst plošč Semmelrock Umbriano, položenih med travo, omehča prehod iz tlakovane površine na zelenico.

Plošče Semmelrock Bradstone Log prag | TOPDOM

Prag Semmelrock Bradstone log, ki po videzu spominja na stare železniške pragove, se izvrstno obnese pri oblikovanju vrtnih stezic.

Solarna luč Semmelrock | TOPDOM

Zanimiv detajl, ki svoj čar pokaže v temi, so solarne luči Semmelrock. Poleg tega da očarljivo osvetlijo okolico, skrbijo tudi za varen korak v temi.

Krog Semmelrock Bradstone Old Town | TOPDOM

S krogom Semelrock Bradstone Old town vrtu dodate privlačen element, ki je hkrati idealna površina za oddih po izzivih dneva.

Plošče Semmelrock Bradstone Old Town z vodometom | TOPDOM

Z namestitvijo vodometa v notranji del kroga dodate element, ki bo z nežnim žuborenjem pripomogel k sprostitvi na vrtu.